Családjogi blog

Járulékos kérdések

Járulékos kérdések

Mint ahogy a korábbi blogbejegyzésben is említésre került, a közös megegyezéses bontás előfeltétele, hogy a felek a járulékos kérdésekben előzetesen megállapodnak.

Kapcsolattartás

Kapcsolattartás

A kapcsolattartás célja, hogy a gyermek és a különélő szülő közötti családi kapcsolat fennmaradjon. Célja továbbá, hogy a különélő szülő a gyermek nevelését, fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérje, tőle telhetően segítse.

Gyermek meghallgatása a bíróságon

Gyermek meghallgatása a bíróságon

Bombaként robbant a hír 2022. augusztus elején, hogy a gyermekeket a válóperben kötelező meghallgatni a bíróságon. Ez nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis egy válóperben a szülői felügyelet rendezése során a gyerek meghallgatása lehetőség és nem kötelezettség. 

Szülői felügyelet rendezése

Szülői felügyelet rendezése

A házastársaknak meg kell egyezniük abban, hogy miként gyakorolják a kiskorú gyermek tekintetében a szülői felügyeletet, azaz kinél mennyi időt fog eltölteni a gyermek, és melyik szülőnek mennyi jogosítványa lesz a gyermeke felett.

Mesekönyvek a válásról

Mesekönyvek a válásról

Hogyan kell „jól” válni, hogy a gyerekek a legkevésbé sérüljenek? A szülők válása bármilyen életkorban megviseli a gyerekeket, ez nem kérdés.

A válás típusai

A válás típusai

Első témám a házasság felbontása, amire a köznyelvben általában egyszerűen csak válásként hivatkozunk. Ez lehet viszonylag egyszerű ügy, azonban az esetek egy jelentős részében egy igen sokrétű és hosszadalmas jogi procedúrát igényel.