Hogyan kell „jól” válni, hogy a gyerekek a legkevésbé sérüljenek?

A szülők válása bármilyen életkorban megviseli a gyerekeket, ez nem kérdés. Ugyanakkor nem mindegy, hogy maga a válás hogyan zajlik, a felek mennyire tudnak tekintettel lenni a gyermekeikre.

Talán az egyik legfontosabb kérdés, mellyel a szülők ilyenkor szinte mindig szembesülnek, hogyan és mikor és mit mondjanak a gyerekeknek?

Mi várható a gyerektől a válás előtt, közben, után, mit tegyünk, ha a pár egyik tagjának már van, vagy előbb-utóbb lesz egy új partnere, egyáltalán, lehet-e ezekről a témákról a gyerekek nyelvén beszélni?

A gyerekekben egyszerre lehet jelen düh, szomorúság, csalódottság és bűntudat. Sok gyerek érzi úgy, ha szót fogadott volna, nem rosszalkodott volna, akkor a szülei nem válnának el.

A gyerekek nagyon hamar észreveszik a szülők közötti feszültséget, és ha ennek hangot adnak, nem védjük meg őket a fájdalomtól azzal, hogy tagadjuk a nyilvánvalót. Csupán bizalmatlanságot keltünk és elnyomjuk az érzéseit.

A legfontosabb, hogy fejlesszük az érzelmi intelligenciájukat, és engedjük, segítsük az érzéseik megfogalmazását.

Szeretnék figyelmetekbe ajánlani néhány könyvet – gyerekeknek, és szülőknek egyaránt – , melyekből segítséget kaphattok ehhez a nehéz időszakhoz.